2022-03-22 12:40:46• hírek • közlemény

10 éve közösen a fejlődésért: Boldog Scheffler János Központ

Ezelőtt 10 évvel nyitotta meg kapuit a Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesületének égisze alatt működő Boldog Scheffler János Központ Szatmárnémetiben.  

A több, mint másfél évszázados nővéri küldetést azóta civil szakemberek próbálják tovább vinni, munkájukkal a régióban élő gyermekek egészséges fejlődését és hatékony fejlesztését segítve. Mivel indulásakor a központ tevékenysége a sajátos nevelési igényű gyermekek komplex ellátását tartotta fő feladatának, a legtöbben a Boldog Scheffler János Központot csupán egyik ágával, Rehabilitációs- és Terápiás Központként azonosítják. Az elmúlt években azonban a Boldog Scheffler János Központ másik ágában, a Prevenciós- és Fejlesztő Központjában a prevenció, az egészség megőrzése és az egészséges fejlődés biztosítása is központi helyre került.


Ahhoz, hogy minél több szatmári és környékbeli családnak a jövőben is esélye legyen a prevencióra és a tudatos egészségnevelésre épülő tevékenységeket igénybe venni, az alábbiakban bemutatjuk ezeket, illetve az elmúlt évtizedben részt vevő több száz, főként kismama és fiatal anyuka közül egy-egy szuggesztív visszajelzést is ábrázolunk.


A Boldog Scheffler János Prevenciós- és Fejlesztő Központjának tevékenysége három központi, egymásra épülő fogalomra épül: PREVENCIÓ-SZŰRÉS-FEJLESZTÉS. A prevenció azon törekvésekre és szemléletre alapszik, amelyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását tartják szem előtt. A központ esetében cél, hogy minden egészségesen született kisgyermekből, egészséges és kompetens felnőtt váljon, melynek elengedhetetlen feltétele fejlődésének nyomonkövetése. A szűrés olyan vizsgálatok összességét jelenti, melyek képesek beazonosítani a későbbi rendellenességeket, problémákat, a legapróbb rizikótünetek alapján. Jelenleg 3 – 36 hónap közötti gyermekek általános szűrésére (mozgás, beszéd, figyelmi, észlelési, szociális és viselkedési képességek/készségek), 36-60 hónap közötti gyerekek általános szűrésére (beszéd, praktikus, nagy- és finommozgások, figyelmi- és észlelési funkciók fejlettségi szintje), 4,5 – 5 éves gyerekek logopédiai szűrésére, 5 év feletti gyerekek általános szűrésére, elemi osztályosok célzott tanulási zavar szűrésére, valamint általános tartásvizsgálatra van lehetőség. A preventív célú fejlesztések pedig az alábbi tevékenységeket, csoportos foglalkozásokat tartalmazzák ebben a periódusban:

  • Pre- és postnatalis bodyART
  • Önismereti fókuszú, szülővé válást elősegítő csoportfoglalkozások, szülőképzés
  • Fejlesztő programok 0-2 éves gyerekek számára: babatorna, babaúszás, mondókás foglalkozások

A megkérdezett anyukák közül egy-egy mondatban az alábbi gondolatok hangzottak el a foglalkozásokról, érzéseikről, amelyeket a következő periódusban érdekes leírások, élménybeszámolók formájában kerülnek bemutatásra a www.matusinka.ro életmód magazinban:

  • Judith fontosnak tartja, hogy gyermeke ingergazdag környezetben legyen, így fejlődik a legjobban, hiszen ebben a korban minden új információt magukba szívnak, amit néha rövid időn belül is lát visszatükröződni. A központban átélt fizikai és szellemi foglalkozások fejlesztették a gyerek mozgáskoordinációját, valamint a koncentrálóképességét. A legjobban a babaúszást kedvelték.
  • Anita szerint a mondókás foglalkozásokon és a babatornán mindenkinek részt kellene vennie, akinek babája van. Nem csak a babának tesz jót, de az anyukák számára is, mert rengeteg olyan problémával küszködnek, amiről azt hiszik, hogy csak velük történik meg, pedig nem. Tudnak egymásnak tanácsokat adni, illetve különböző programok révén, mint például az alvásproblémákkal küszködő babákról szóló előadásban egyéb válaszokat kaphattak a gondjaikra. A foglalkozasokat tartó lányok végtelenül kedvesek, segítőkészek. Olyan területen is próbálnak segítséget nyújtani, ami már nem hozzájuk tartozik, de útmutatót adnak.
  • Enikő koraszülött ikerpár édesanyjaként főként a pandémia idején egyedül és segítség nélkül érezte magát. Viszont elmondása szerint megnyugvást jelentett számára a szakemberek segítsége és támogatása, nagyon jó érzés volt látni a babaúszás, - torna és mondókás foglalkozások pozitív hatásait, illetve azt is, ahogy a gyerekek a csoportban egy idő után egymáshoz viszonyulnak (ölelések, játékok átadása, mosolyok, öröm, amikor az egy kis társuk megérkezik). 
  • Ildikó számára egyfajta kommunikációs lehetőség más friss vagy tapasztalt anyukákkal, a babának pedig fejlődési lehetőség szocializálódás és kommunikáció szempontjából. Mindig örömmel tölti el, amikor látja, hogy a kisfia megnyíllik és hangosan kacagva tud játszani más babákkal.

Érdeklődni az éppen induló csoportokról, tevékenységekről vagy jelentkezni egy-egy foglalkozásra, szűrésre az alábbi elérhetőségek egyikén lehet: az  office.bsjk@gmail.com e-mail címen, a 0361-408872, illetve a 0756855819-es telefonszámokon.


Mivel a Boldog Scheffler János Központ működése nonprofit alapú, szívesen fogad bármilyen jellegű pénzbeli adományt. Ebben az évben is bárki felajánlhatja az egyesület számára a jövedelemadója 3,5%-át az alábbi nyomtatvány kitöltésével és leadásával, amely nagy segítséget jelent a tevékenységek további professzionális működtetéséhez, illetve a mindenki számára elérhető ár biztosításához. Így közösen tehetünk valami jót a fejlődésért a jövőben is! 



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: